Mari gjør ting hun ikke kan: Brødbaking fra bunnen!

Etter et kvedarkurs i Bø i Telemark under studietida, satt jeg igjen med mange fine viser og stev, og ei brødoppskrift! Endelig kom dagen da jeg hadde motet til å prøve den ut; 5 år etter.

"Ingers rugbrød" heter oppskriften, og noen kjenner kanskje til den. Den ble overlevert på samme måte som visene og stevene, fra munn til penn... Til forskjell lyttet jeg kanskje med et halvt øre til denne oppskrifta da det var "visetilskuddene" jeg var mest opptatt av.

Så var det bare å dra på mjølshopping! Vanligvis trenger jeg kun en pose (brødmix), men her var det behov for litt andre saker. Solsikkekjerner ble byttet ut  med valnøtter, siden bakeren ikke er så glad i førstnevnte. Om det ble vellykket er en annen sak.

Helkornet fikk et oppkok med 4 dl av væsken (da det stod noe tilsvarende på posen). Alt det tørre ble blandet, også kruskaklien, eller sagmuggen, som det ligner litt på...

Neste utfordring var hvordan jeg skulle knuse disse linfrøene. Morter har vi ikke, men kjevla har hjulpet meg i mang ei knipe. Dermed prøvde jeg denne metoden:

Det kan ikke påstås at resultatet ble "finknuste" linfrø, men et hederlig forsøk ble gjort.

Så ble væsken blandet i. "Lunken må den kanskje være, hvis gjæren skal heve", tenkte jeg,og slik ble det. "Deigen blir ganske løs", står det i oppskriften, og ja, det ble den. Bakeren var litt skeptisk:

Så skulle deigen heves, og det gjorde den til gangs! Helt til topps av bollen nådde den. Deretter måtte neste punkt i oppskriften tolkes: "Slå deig/deg ned...". Jeg kom til beslutningen om at dette betydde at deigen skulle punkteres, men i løpet av den 1,5 timen med heving rakk jeg også å slå meg litt ned, og hekle litt...

Deigen ble deretter "spadd" opp i to former, og neste runde heving sto for tur. Denne runden ble kanskje litt for kort, da bakeren var litt utålmodig, og syntes at 1,5 time med forheving var lenge nok! Etter 15 min. i formene bar det inn i ovnen på nederste rille på 220 grader. Deretter var det bare å vente. I underkant av en time skulle det ta.

Da det nærmet seg tida, ville jeg prøve om brødene var stekt inni. Jeg tok ut det ene, og stakk en pinne inn i brødet på undersiden. Det hang igjen mye løs deig! "Au, au... Lover ikkje godt", tenkte jeg. Etter nye 5-10 min tok jeg ut det samme brødet og skar av en skalk. Brødet var langt i fra stekt... Deretter tok jeg det ut av formene, og satte dem inn igjen i enda noen minutter! Jeg trengte nemlig formene til resten av deigen. Til slutt syntes jeg at jeg måtte ta dem ut, etter ca 1t og 20 min i ovnen. Like rått som tidligere.

Min siste sjanse til å få til Ingers rugbrød i denne omgang fikk ikke heve noe i formen. Motet var litt borte, og deigen hadde hevet ganske mye i bollen mens de to andre brødene stekte. Så satte jeg ned varmen til 200 grader, og lot brødet stå i ovnen i en time, uten å åpne døra. Men like bløtt var det inni lell! Dette er resultatet etter 5 timer på kjøkkenet på en lørdag, og etter at en brødvandal har vært på ferde:
Nei, neste gang blir det Møllerens matpakkebrød som skal bakes...

Er det forresten noen som vet hva jeg gjorde galt? :-)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

maridamen

maridamen

27, Ringsaker

Bibliotekar. Har samboer (ingen kjæledyr), liker å strikke, hekle og tutle med småting.

Kategorier

Arkiv

hits