Blåbær, blåbær, blåbær

"Det var en deilig sommerdag at Pelle sa til Kari:

Nå går vi opp i skogen for det er så mye bær!

Så får vi med oss Lillebror og Kjellemann og Mari,

for det er nok å ta av, det er mange tuer der."

Bortsett fra at Mari(damen) var den eneste av de ovennevnte som var på blåbærtur forrige helg, stemte første delen av verset til Alf Prøysens "Blåbærturen". Ennå var det en del bær som ikke var modne, men det lover godt for senere turer også! Det var "nok å ta av", lell! Etter 3 timer mer eller mindre "iherdig" sanking var ca en 1/2 liter blåbær sikret.

Visste du forresten at blåbæra egentlig er svart? Den har et vokslag utenpå som gjør at den ser blå ut. Før trodde folk at blåbær uten dette vokslaget hadde blitt slikket på av padder, ormer eller troll. (http://artikkel.ut.no/ikke-bare-blabaer-1.7228746)

Siden jeg er "une loup" etter pannekaker med blåbær, så måtte det bli blåbærsyltetøy av det meste. Fikk nesten fylt opp et 400 ml glass med kokt blåbærsyltetøy. Uten bruk av syltepulver ble det ganske så flytende, på grunn av det lave pektinnivået i blåbæra... (Hva er det man ikke lærer av "Den rutete kokeboken"? :-) )

Jeg prøvde meg også på noe jeg ikke har gjort før, nemlig å tørke blåbær. Jeg fant en fremgangsmåte på www.frukt.no. Nå hadde ikke jeg igjen så mange bær å tørke, så de fikk plass på et lite nyanskaffet fat (fra France), hvor de først lå og lufttørket i 3 dager.  

Spente var både bæra og jeg da tiden var kommet til at de skulle inn i ovnen på svak varme. 30-40 grader i 2 timer, før jeg skrudde opp varmen ytterligere til 70 grader. Mange av bærene var relativt små, og ble fortere tørre enn de større. Jeg passet godt på slik at ingen ble "svidd", om det i det hele tatt går an på så svak varme, og at de ikke sprakk.  


Og slik ble resultatet av ca 1 dl tørket bær. De er til forveksling lik pepperkorn, synes jeg! :-) Jeg tok delen "la dem ligge til de er gjennomtørre" i beskrivelsen ganske seriøst...  

Det ble ikke store mengden, men jeg fikk det til! Neste gang skal jeg øke blåbærmengden og passe på at de har omtrentlig lik størrelse. Tørkede bær oppbevares i tette bokser, mørkt og kjølig.

Disse tørkede bærene skal være med i en utstilling på biblioteket hvor jeg jobber, i anledning Forskningsdagene 2015 i september. Temaet hos oss er matauk. Så får vi se om de blir godkjente av sjefen som nettopp mat. De smaker godt, da :-)

 

Liker du best å plukke blåbær i melkespann, krus, kaffekopp, kremmerhus eller lokk?   

#blåbær #blåbærsyltetøy #konservering

2 kommentarer

mshildur90

26.09.2015 kl.17:37

Viste faktisk ikke at blåbær var svarte! Skal vi kalle dem svartbær fra nå av? :P

maridamen

19.03.2016 kl.15:42

mshildur90: Hoi, det var lenge siden! På tide medet svar :) Tja, svartbær tror jeg det er et annet bær som blir kalt (krekkebær?), også ett som heter svartsurbær. Dette fant jeg ut etter et raskt søk på nett, så ikke stol for mye på utsagnene mine i denne kommentaren:)

Skriv en ny kommentar

maridamen

maridamen

28, Ringsaker

Bibliotekar. Samboer (ingen kjæledyr), liker å strikke, hekle og tutle med småting.

Kategorier

Arkiv

hits